The story

En berättelse om hur och varför

tre killar tillsammans skapat CrossFit Göta.

 

Christian

Christian har tränat hela sitt liv. Det började med fotboll och ishockey i Torslanda där han är uppväxt. 2007 började han jobba i receptionen på Fysiken, ett gym i centrala Göteborg. Där träffade han Marcus som vid den tiden var Personlig Tränare och PT-ansvarig. De blev snabbt goda vänner och började träna nästan varje dag tillsammans. 

Johan_Stephan-2231_cropped.jpg Coach Christian "CROCO" Andersson

 

 

Marcus
Marcus kommer som alla kan höra från Grums. Han har en gedigen och bred idrottserfarenhet från barnsben då han både sysslade med inlineåkning och dansade på rave i de värmländska skogarna. Efter gymnasiet flyttade han till Halmstad för att plugga Idrottsvetenskap. Halmstad var dock inte stort nog utan Göteborg blev nya hemstaden efter examen. Väl där började han jobba som PT på Fysiken på deras ursprungliga anläggning på Gibraltargatan. Där skulle han kunna ha träffat på Johan men så blev inte fallet. Istället jobbade han på i många år och hjälpte många klienter.

 

marcus_2.jpg

Johan
Felande länken Johan (eller egentligen den sammanfogande länken). Uppväxt på landet mellan Skara och Skövde, efter en några års studier i Jönköping och lumpen på K3 i Karlsborg flyttade han till Göteborg år 2000 för att börja på Chalmers. Självklart ville han träna och Fysiken låg nära första studentlyan på Olofshöjd. Här skulle historierna kunnat börja flätas men så blev det inte utan Johan fortsatte cykla, springa och klättra under hela studietiden. När han våren 2010 jobbat några år och hade tröttnat på sina träningsrutiner, eller ja, snarare bristen på dem, så tog han beslutet att köpa ett 10-pack PT-timmar av den där PT´n han sett och framförallt hört på gymmet (Marcus!). Tid för en första konsultation bokades.

Johan Andersson profilCoach Johan Andersson

Tillbaka till våren 2010 fick Marcus upp ögonen för CrossFit. En vän visade en hemsida (Crossfit.com)  och självklart blev detta Marcus nya passion!

Drömmen

Efter att ha tränat CrossFit tillsammans under drygt ett år så började under sommaren 2011 små drömmar om ett perfekt träningslokal att spira. Tänk att kunna swinga kettlebells flera samtidigt. Tänk att kunna skjuva slädar, att klättra i rep, släppa skivstänger med massa vikter på. Det vore drömmen! Några månader senare och Johan och Christian befinner sig i Sätrahallen i Stockholm på CrossFit-SM 2011. Prestationerna var väl inte på topp men vilken atmosfär! Vilken energi! Johan som för tillfället jobbade hemma i Lidköping på familjeföretaget började skissa på en box i Göteborg. Två flugor i en smäll, flytta tillbaka till Göteborg och jobba med vad som nu blivit en stor passion, CrossFit! Christian som delat upplevelsen på SM var med på tåget men det krävdes ett tredje starkt ben för att skapa en trio. Marcus som redan jobbade dryg hel tid var positiv och hängde på projektet.

Lyckholms
Att hitta en lokal var både svårt och tog lång tid men till slut blev det lokaler i anrika Lyckholms bryggerier. Utbildning till CrossFit Level 1 löstes och registrering av CrossFit Göta gjordes några veckor senare. Nu följde en period av hektiskt byggande i det gamla bryggeriet Lyckholms. Golvet planerades ut med hjälp av 10 ton stenmjöl, en container med gummigolv och all möjlig utrustning beställdes.  Premiärmånad sattes till april. Som de flesta projekt drabbades även vi av förseningar men lördag 28 april 2012 var det stor premiär!

gota_historia1.jpg

Det var med stor glädje och en massa nervositet som vi höll våra första pass men efter bara några veckor kändes Lyckholms som ett andra hem inte bara för oss utan även för våra första medlemmar. En känsla och glädje som sen dess bara fortsatt att öka och bli starkare och starkare för varje dag och varje ny medlem! Redan i september samma år fick vi möjlighetet att ta över grannlokalen. 150m2 tidigare bilgarage. Självklart kunde vi inte säga nej och återigen började vi bygga. Premiär för G2 blev i december och i samma veva döptes den ursprungliga lokalen till G1. En hektisk tid inleddes med en massa pass i båda lokaler!

Masthugget
Under sommaren 2013 fick vi så möjligheten att ta över en lokal i närheten av Masthuggstorget. Riktigt fint iordninggjord med omklädningsrum, duschar, pentry, behandlingsrum, kontor och inte minst 170m2 träningsyta med möjlighet att droppa vikter fritt. Då många av våra medlemmar bodde i denna delen av staden så kändes det som ett givet scenario så planer började skissas och utrustning från Rogue USA beställas. Stor premiär blev det i oktober och med full fart från början har CrossFit Göta Masthugget verkligen blivit en stor succé som givit oss en massa nya härliga medlemmar! Idag är det duktiga Elinor Doverbo som är heltidsanställd som Coach och platsansvarig på Masthugget. Har du några frågor om boxen så är det till henne du ska vända dig.

gota_historia2.jpgMasthugget oktober 2013

KlokovMasthugget1Dmitry Klokov på Masthugget november 2014

 

Flytt till G3 (Lyckholms)

I början av 2014 kände vi att G1 och G2 började bli för litet. Dessutom ville vi ge våra medlemmar bättre kringutrymmen som duschar etc. Med erfarenhet från inte mindre än tre tidigare boxbyggen skapade vi således G3 på Skårs Led 3, tvärs över gatan från G1/G2. Uttänkt i minsta detalj och med områden som vi verkligen villa ha för att bedriva vår verksamhet på allra bästa sätt. Fina duschutrymmen, reception, hängyta mellan pass samt öppen planlösning i en lokal med fönster. Där har vi nu huserat i några månader och kommer kunna driva Göta vidare under lång tid! 

Johan_Stephan-2155.jpgCoach-träning i den nya G3 Boxen

Idag har vi över 450 medlemmar, två boxar och vi gör hela tiden vårt yttersta för att alla som kommer till oss ska känna sig välkomna och få ta del av den härliga gemenskap och fantastiska träning som vi erbjuder. CrossFit har inte bara gett oss fem personer en härlig arbetsplats utan vi ser fram emot att fortsätta utveckla Göta tillsammans med våra duktiga coacher och fantastiska medlemmar!

2017 startade ännu ett nytt kapitel i Göta Storyn

Göta styrelse.jpg

Nu går Göta in i en ny tid. Fem år i böckerna och nu vill vi passa på att informera er om vår nya styrelse och en nytillkommen delägare. Vi började som tre delägare, och vi är fortfarande 3, men Johan har gått vidare till andra projekt och vi har tagit in en strateg och mycket duktig affärsvisionär. Ludvig Aldrin sitter nu mera med i Götas styrelse och kommer framförallt hjälpa till med Götas strategiska planering med allt som det innebär. Arbetet i boxen kommer fortfarande ledas av Marcus och Christian som tillsammans med hela coachteamet kommer att coacha, motiverar och skratta tillsammans med er på passen varje dag, precis som vanligt!

Vi ser fram emot en härlig sommar med massor av tuffa och roliga woddar, grillhäng på parkeringen och bad utan tidtagning! 

 

VÄLKOMMEN TILL NÅGON AV VÅRA BOXAR!

Elinor, Fredrik, JOHAN, CHRISTIAN, OCH MARCUS!


Till sist en liten video från hösten 2012 då vi byggde G2 i gamla Lyckholms.