Göta Nutrition

Hej bästa Göta atlet! 
Vi på Göta vet att kombinationen av naturlig näring och hård kul CrossFit träning blir till fantastiska resultat både för kropp och knopp!  
Men frågorna är många där ute hur man ska äta igentligen så därför har vi satt upp följande principer som vi rekommenderar dig att börja med: 

 

CrossFit Götas 3 kostprinciper
 

Ät ren och naturlig mat

Ät mat från alla näringsämnen

Ät regelbundet
 

Följer du dessa tre enkla principer så har du verkligen tagit ett mycket bra steg till att lägga den bästa grunden till ett hälsosamt liv med avstamp i din kost!

Nedan kan du läsa mer om vårt tänk bakom dessa enkla med mycket effektiva principer: 
 

Vi vet att kost är väldigt viktigt för att må bra och kunna prestera på topp.
CrossFit är byggt som en pyramid och genom en bred bas av nyttiga kostvanor så bygger vi pyramiden så stor och hög som möjligt.

Det är genom vår näring vi får energi till allt vi gör på dagarna. Kosten vi väljer att äta är det som styr alla dina resultat i boxen. Så om du verkligen vill få bästa resultat av dina ansträngningar så är maten det du absolut ska fokusera på!

Genom att du fokusera på att lära dig äta bättre och lägga några nya vanor i ditt liv så kommer effekterna av dessa relativt små ansträngningar ge dig väldigt mycket tillbaka!

Vad vi väljer att äta kan vara riktigt knepigt. Ibland stoppar vi i oss saker utan att vi ens är medvetna om det. Vår hjärna spelar oss gärna ett spratt och stress, tid, energi, smak, bekvämlighet är bovar som du måste tampas med för att lyckas. Det handlar väldigt mycket om ditt tankemönster. Vem är du och hur tänker du på den mat du stoppar i dig varje dag. Du kanske inte alls har tänkt eller så har du tänkt väldigt mycket och det har bara gjort dig mer förvirrad och frustrerad.

Vi från Göta vill därför hjälpa dig hitta lösningarna kring din kost. Träningen är den lätta biten då du bara kommer på våra pass och får den hjälpen du behöver och kör så det ryker. Kosten vill vi utbilda dig mer kring så du även kan sköta den fint på egen hand och få de resultat du vill.

Låt oss förklara vårt bakomliggande varför i allt detta med kost. Vi vill lära dig att veta varför du ska äta nyttigare. Då blir det otroligt mycket lättare än att bara gå på viljestyrka och tvinga sig äta på ett visst sätt under kortare perioder. Det håller aldrig i längden.

Ät för att må bra i kropp och knopp!

Att se sin kost på längre perspektiv så man hittar det som fungerar i långa loppet för sig själv är vår övergripande syn på det.

Vi vill därför från Götas sida hjälpa dig med att hitta ditt varför och vi har skrapat bort allt onödigt och gått tillbaka till grunden i vad det betyder att äta nyttigt genom att ta fram tre grundläggande principer! Gör du de även till dina så lägger vi vår breda bas i CrossFits pyramid!

Följer du dessa tre enkla principer så har du verkligen tagit ett mycket bra steg till att lägga den bästa grunden till ett hälsosamt liv med avstamp i din kost!

  • Ät ren och naturlig mat 
  • Ät från alla näringsämnen 
  • Ät regelbundet 
     

1. Ät ren och naturlig mat

Vi står för att du ska äta ren och naturlig mat tillagad från grunden. 
Det innebär att vi äter råvaror som är fulla av näring och energi som våra kroppar behöver för att må bra.

CrossFit säger det väldigt bra genom sin definition av nyttig kost:

“Ät kött, grönsaker, nötter frön, en del frukt, lite stärkelse och inget socker. Håll intaget på en nivå som stöder träning, men inte kroppsfett”

Detta är verkligen inget nytt, men så otroligt viktigt nu när mat industrin gör allt för att få oss att köpa deras specialtillverkade produkter. De kan dock aldrig slå naturens egna produktioner av naturliga råvaror som är fulla med nyttigheter.

Basera ditt matintag på råvaror som ej behöver någon typ av innehållsförteckning. Ett äpple är ett äpple och inget mer. Färsk fisk innehåller inget annat än vad fisken har simmat runt och käkat själv. Samma med kött, ägg, ris, potatis, broccoli m.m. Äter du minimalt med halvfabrikat är du på en bra väg framåt!

Vi fokuserar på att jaga näring istället för kalorier när vi väljer bland olika livsmedel.  

Det handlar framförallt om kvalitén på maten du äter och inte hur många gram av det och det du stoppar i dig. Välj alltid det bästa som du kan för att ge din kropp så fina förutsättningar som möjligt.

Tänk att din kropp är ditt hus. Du måste sköta om det hela tiden, måla fasaden, städa, bygga nytt och hålla det i toppenskick. Du vill ta hand om och underhålla ditt hus för var ska du annars bo!

Genom att äta så ren och naturlig mat som möjligt kan vi se fram emot följande positiva effekter:

Bättre humör, Mer energi, Starkare immunförsvar, Fräschare hy, Lugnare mage, mindre inflammationer, skydd mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och mer muskler och mindre kroppsfett!

Detta är definitivt något som du kommer må riktigt bra av och väl värt att sträva efter!

 

2. Äta mat från alla näringsämnen

Vi står för att kunna äta mat från alla olika näringsämnen.

Vår andra princip är att inget vi äter är helt fel eller helt rätt. Det handlar istället om mängderna av det som vi stoppar i oss.  Vi stirrar oss inte blinda på småsakerna utan ser det vi äter från ett större perspektiv. Vi behöver inte måla in oss i små hörn och helt undvika saker som socker eller gluten utan det handlar mer om mängderna av detta.

Mat är bränsle, byggstenar och det påverkar oss också hormonellt på många olika sätt. Därför så måste vi ta hänsyn till alla dessa faktorer när vi äter. Ät främst saker som ger dig god energi och som du vill att din kropp ska bestå av och som inte får dig helt utslagen i soffan efter en måltid.

Vi vill inte att du ska behöva tänka i svart eller vitt termer med din mat utan istället fokusera på att äta mest av den maten som du vet är bra för dig, men inte heller känna skam och misslyckande ifall du äter något annat någon gång i veckan. I affärsvärlden finns något de kallar return of investment och det betyder ungefär att se till att äta mest av det du vet ger dig bäst näringsvärde för dina ansträngningar.  

Genom att ha denna inställning till din mat lägger du ett längre perspektiv på din kost och kan fortsätta äta nyttigt under hela livet!

3. Äta regelbundet

Vi står för att äta regelbundet.

Genom att fylla på regelbundet med naturlig näring så undviker du att drabbas av stora humör och hungersvängningar som lätt gör att vi väljer mindre optimala matval.

Vissa av oss mår fint av att äta färre gånger på en dag medan andra mår bra av att äta oftare. Ingenting är rätt eller fel så länge du mår bra av det och kan följa det regelbundet under längre tid. Ibland är till och med en kortare fasta riktigt nyttigt för kroppen då matsmältningssystemet får lite välbehövlig vila emellanåt.

Du underlättar för dig själv genom att ha en plan som passar just din livsstil.

Att äta regelbundet efter sin plan handlar därför även om att äta efter sin målsättning. Vad man vill du få ut av din kost helt enkelt. Vissa vill tappa fett, andra vill bygga muskler och alla vill ju må bra.

Därför handlar vår tredje princip om att äta regelbundet och hitta din plan för att jobba mot målet du har. Genom att sätta upp en plan och äta regelbundet så kan du även utvärdera ifall det du äter tar dig närmare eller längre bort från ditt mål.

Sammanfattning
När du tänker i principer istället för metoder så underlättar du otroligt mycket för dig själv. Din kost blir på ett större plan än att bara hålla reda på vad du kan äta och vad du inte kan äta. Du kan äta allt, men i mer eller mindre mängder. Satsa på kvalité på dina råvaror, ät mest av det du vet är nyttigt för att få bäst return of investment och gör det så regelbundet du kan.

Enkelt, effektivt, gott och nyttigt. Maten ska vara god, det ska vara ett nöje att flera gånger om dagen sitta ned med vänner eller ensamt och äta en god måltid. En måltid som du även känner är god för din kropp och knopp!

Gör Götas kostprinciper till dina egna och börja din kostresa tillsammans med oss redan idag! 

Mina 3 kostprinciper

Jag äter ren och naturlig mat

Jag äter mat från alla näringsämnen

Jag äter regelbundet